Kirkbir Haber

Okula Uyum Sürecinde Ebeveynlere Öneriler

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Okula Uyum Sürecinde Ebeveynlere Öneriler
01 Eylül 2024 - 18:49

Yazın sona yaklaşmasıyla beraber okula başlayacak çocukların ve ebeveynlerin heyecanı geri geliyor. Çocuk, evdeki konfor alanından çıkıp farklı bir ortama adım atıyor.
Okulun ilk günleri, çocukların ebeveynden ayrılma süreci kaygıyı da beraberinde getirebilmektedir.
Çocukların yeni bir ortama alışmaları için adapte olma süreci vardır. Her çocuğun uyum sağlama süreci birbirinden farklılık göstermektedir.

Bazı çocuklar daha sosyal ve dışa dönük olabiliyorken, bazıları da daha çekingen ve kaygılı olabilir. Bu süreçte en önemli şeylerden biri güven duygusudur. Bakım veren kişi ile ayrışma sürecinde, ebeveynin tutumuna ve sağlıklı bir şekilde vedalaşmaya öncelik verilmelidir. Ebeveyninden ayrılmakta zorlanan çocuklar terk edilebileceğini düşünüp endişe duyabilirler.
Bu gibi durumlarda çocuğun ağlaması, ebeveyni daha çok tetikleyip ayrışmayı zorlaştırabilir. Çocuğa “ağlamana gerek yok”, “hadi içeri gir”, “neden ağlıyorsun” gibi ifadeler kullanmak, çocuğu daha çok kaygılandırıp süreci uzatabilir. Ya da çocuk kaygılı değilken, ebeveynin kararsız ve kaygılı tutumu çocuğun duygusal olarak kafasının karışmasına ve zorlanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, genellikle okul öncesi dönemde ve ilkokula yeni başlayacak çocuklarda bakım veren kişinin net, tutarlı ve basit bir dil kullanması önemlidir.

Ebeveynlerin yüz ifadeleri pozitif ve rahat olmalıdır. Okul uyum sürecini normalleştirmek, sade ve basit yorumlar yapmak, çocukların güvende hissetmesine yardımcı olacaktır. Eğer belirli bir süre oryantasyon süreci varsa, bir süre eşlik edip bekleyeceğinizi belirtebilirsiniz. Ancak gitme vaktiniz geldiğinde, çocuk ağlamasın ya da rahat girsin diye “ben seni burada bekliyorum”, “okula gidersen sana oyuncak alacağım” gibi ifadeler kullanmak güveni zedeler ve her basamakta çocuğu bir beklentiye sokabilir. Bu nedenle okula gitmek bir koşula bağlanmamalıdır.

Küçük yaş gruplarında okul kavramı, çocuğa basit bir dilde, keyifli ve eğlenceli şekilde anlatılabilir. Sık sık okul konusunu gündem hâline getirmek ve bunu bir zorunluluk olarak göstermek, çocuğun başlangıç sürecini zorlaştırabilir. Yaşanabilecek sorunlar için okulunuzla ve rehberlik birimiyle görüşüp süreci iş birliği içinde yürütmek sağlıklı olacaktır.

Siz değerli anne babaların tutarlı davranış ve tutum göstermeleri, çocukların baş etme becerilerinin gelişmesine, sağlam adımlarla ilerlemelerine ve güvende hissetmelerine destek sağlayacaktır.

Çocukların duygularının yanında, kendi duygularınızı da kucaklamayı unutmayın…

MELİS KOLAYLI
klinik Psikolog

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
REKLAM ALANI

(336x280px)

Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Copyright © 2021 | Bu Site WEB PAKETLERİM Tarafından Hazırlanmıştır.

googleplay
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)